Cult Kanaal
cult webzine


Berlijn
Gerelateerde dossiers:

:: Alternatieve vakantie

:: Vreemde reissites

:: Vreemde bestemmingen

:: Kasteel arrangement

:: Amsterdam anders


Vliegtickets boeken:
Vliegticket winkels

Berlijn: de underground scene ontdekt

De val van de muur in 1989 was de oorzaak van leegstand van vele oude panden in het oosterse deel van Berlijn. Veelal gingen zich arme kunstenaars en musici vestigen in deze gebouwen. Loveparade BerlijnWaar kunstenaars waren moest geëxposeerd worden en waar musici woonden moest opgetreden worden. Dit was de reden voor een explosieve groei van het underground muziek- en kunstcircuit. Goedkope zaaltjes, barretjes en clubs rezen begin jaren ´90 als paddestoelen uit de grond. En ook de Love Parade bleef maar groeien wat leidde tot een bloeiende techno scene. Aangetrokken door de verhalen over de onbegrensde mogelijkheden voor DJ´s en musici vonden vele techno artiesten en muzikanten de weg naar Berlijn.


Berlijn is al jaren één van de armste hoofdsteden van Europa. Dit heeft echter voor het underground clubcircuit een goede uitwerking. Een arme stad is een hele goede voedingsbodem voor muzikale vernieuwing. Denk maar aan de geboorte van techno in het failliete Detroit, of de opkomst van punk in het arme Londen onder Thatcher. Verder betekent de armoede ook lage entree- en drankgelden in het clubcircuit. En armoede is een geweldige voedingsbron voor creativiteit.


Tresor club, BerlijnDe clubs in Berlijn onderscheiden zich, naast de lage prijzen, op nog meer manieren van de clubs elders in grote europese steden. Denk aan de onbeperkte sluitingstijden en het ontbreken van vervelende portiers. Verder is de Berlijnse overheid een gedoogbeleid niet vreemd als het over softdrugs gaat. De no- nonsense mentaliteit leidt ook tot het veelal ontbreken van dresscodes. Dat terwijl men zich toch meestal goed en heel hip weet te kleden. Het publiek houdt van progressieve muziek: hoe gekker hoe beter.


Het mocht je inmiddels duidelijk zijn: zo moeilijk als het in Nederland is om de betere alternatieve club te vinden, zo eenvoudig is dat in Berlijn. Om je op weg te helpen zijn hier een aantal links naar Berlijnse clubs. Voor de liefhebber van een goede clubscene is een bezoek aan Berlijn een absoluteaanrader. En de prachtige architectuur en rijke geschiedenis van de stad krijg je er gratis bij!Als je een reisje Berlijn wilt boeken, kijk dan hieronder voor de goedkoopste hotels:

 

Links naar clubs e.d.:


Tresor: één van de meest invloedrijke clubs in de Berlijnse underground clubcultuur.
WMF: With My Friends heeft een rijk verleden, één van de beste clubs.
SO36: een aanrader in de clubscene.
Adagio: een werkelijk prachtige club: wat een lokatie!

Hier vind je uitgebreide touristeninformatie van Berlijn.

- Cult Kanaal 2004 -