Cult Kanaal
cult webzine


Punk rock

Gerelateerde dossiers:

:: Punk rock kleding

:: Hip hop

:: Gothic

:: Underground party

:: Underground music online

:: Alto muziekcafe databasePunk rock is not dead!

Punk rock geschiedenis

Begin jaren 70 gaat het slecht met de economie in Engeland. Er zijn veel stakingen en er is veel werkloosheid, ook onder jongeren. De jongeren hebben helemaal genoeg van de zoetsappige hippietijd die tot in de jaren 70 duurde. Muziek is de goede uitlaatklep voor hun frustraties. In 1970 gebruikt een journalist de term punk (engels voor ´tuig´) voor het eerst om popmuziek te definiëren.


The Sex Pistols

rottenIn 1976 brengt Malcolm McLaren, manager van een nietsbetekenend punkgroepje The Sex Pistols, de term punk in verband met een jongerenstroming. De slimme McLaren zet een mediacampagne op en al snel loopt de engelse jeugd massaal achter The Sex Pistols aan.
Ze brengen tegendradige, luidruchtige muziek, schoppen overal tegenaan, lopen in gescheurde kleding en dragen veiligheidsspelden als sieraden. Een ander statement is natuurlijk de hanekam. Vele bandjes volgen en een nieuwe muziekstroming is geboren: de punk rock. In 1978 verlaat leadsinger Johnny Rotten de band en dat luidt ook meteen het einde in van de populariteit van punk rock.


Punk rock invloed en revival

Maar de invloed van punk rock in de jaren die volgen is enorm. De new wave muziek van de jaren 80 komt rechtstreeks voort uit de punk. En in de jaren 90 is er een nieuwe revival: de grunge muziek is ook enorm geïnspireerd door de punk. Vooral in Amerika is de punk rock nooit dood geweest. Sinds de jaren 70 zijn talloze bands populair geweest met punkmuziek.
Tot op de dag van vandaag! Naast de talloze onbekende punkbands die de underground subcultuur levend houden zijn er de grote namen. Denk aan bands als Greenday en Blink 182, The Offspring en in eigen land De Heideroosjes.Lees verder: Punk rock kleding in 2005


- Cult Kanaal 2004 -