Cult Kanaal
cult webzine


Hip hop kleding

Gerelateerde dossiers:

:: Hip hop geschiedenis

:: Hip hop kleding 2005

:: Punk rock kleding

:: Gothic kleding

:: Diesel kleding
Kleding kopen:
Kledingwinkels
Hoe hip hop kleding mode werd

Hip hop mode is van ver gekomen. Het heeft zich gedurende de laatste 20 jaar ontwikkeld tot drijvende kracht achter de hele mode-industrie. Hip hop kleding kwam uit de amerikaanse ghettos en heeft zich over culturele, raciale en economische grenzen gevochten tot wat het vandaag is: een miljarden-industrie.


Hip hop een way-of-life
hip hop kledingHip hop kleding ontwikkelde zich, samen met de vier hip hop elementen, vanuit de Bronx. Hip hop was een way-of-life, een expressie van het straatleven. Maar ook een afzetten tegen de mainstream commerciële muziekstromingen zoals disco. Hip hop kleding was onderdeel van dit image.


Hip hop kleding was vooral praktisch
Hip hop kleding ontstond vooral vanuit functioneel oogpunt: tijdens het breakdancen waren ruime kleding en los geveterde pumas heel praktisch. Ook waren vele kleuren opvallend en combineerde dat goed met de fel gekleurde graffiti. Verder namen de kids kleding over van ex-gevangenen. In de amerikaanse gevangenissen waren ´gevaarlijke´ attributen zoals riemen en schoenveters verboden. Gevangenen liepen rond met losse schoenen en de jeans (zonder riem) bijna tot op de knieën. Deze style hielden ze vol wanneer ze weer terug op straat waren. Zo verweefde het zich tot in de hip hop kleding op straat.

De vroege hip hop kleding stijl die nu ´Old school´ genoemd wordt bestond vooral uit:
- Kangols
- Pumas (met grote ruime veters)
- Veel bling bling (grote gouden juwelen: kettingen, ringen, oorbellen)
- Ruime sweat suits


Hip hop kleding werd groot
hip hop kledingMaar het was niet tot hip hop muziek ´groot´werd dat ook hip hop kleding populair werd bij het grote publiek. Op het moment dat hip hop artiesten als Run DMC en Sugar Hill Gang groot geld gingen verdienen gingen de ogen van de modewereld open. Gesteund door de clips op MTV kreeg hip hop kleding plots grote exposure. Voorheen kleine hip hop kleding merken groeiden als nooit tevoren en dit werd uiteraard opgemerkt door grote andere merken. Deze wisten daarop niet hoe snel ze op de rijdende hip hop kleding-trein moesten springen. Een merk als Tommy Hilfiger had van oorsprong niets met hip hop te maken maar wist snel over te schakelen naar hip hop kleding.En er is een nieuwe trend: de hip hop artiesten zelf brengen ook steeds vaker een eigen hip hop kleding-lijn uit. En het verkoopt! Kijk maar eens naar 50 Cent en Snoop Dogg.


Lees verder: Hip hop kleding: wat is dope in 2006?- Cult Kanaal 2004 -