Cult Kanaal
cult webzine


Maffia


Het leven van Al Capone
De maffia-geschiedenis
De maffia vindt haar oorsprong in Sicilië, als geheime organisatie om de inwoners te beschermen tegen indringers uit andere landen. In de 19e eeuw was de maffia uitgegroeid tot een grote, machtige, criminele organisatie waarvan sommigen zich gingen bemoeien met politiek. Sommige leden van die maffia maakten de overtocht naar Amerika en begonnen daar bendes.

In de jaren ´20 groeide de maffia in de USA enorm, geholpen door een verbod op alcohol (de drooglegging). Hierdoor bloeide de illegale alcoholhandel en verdienden de maffia-gangs veel geld.


Al Capone
Al CaponeAl Capone is waarschijnlijk de meest bekende maffia-gangster. Hij werd geboren in 1899 in New York. Na zware kinderjaren sloot Capone zich aan bij een jeugdbende onder leiding van Johnny Torrio. Hij werkte onder meer als uitsmijter in een bar van Torrio. Bij een gevecht met een andere gangster werd zijn gezicht open geslagen. Vanaf toen kreeg hij de bijnaam ´Scarface´.
In 1919 had Capone problemen met de wet in New York en verhuisde hij naar Chicago. Daar kreeg hij samen met Torrio onenigheid met de grote maffia-baas, Collissimo. Nadat ze hem uit de weg hadden geruimd en Torrio zich terug trok uit de misdaad, lag de weg vrij voor Capone: hij was in zijn 26e levensjaar de baas van de grootste maffia-familie ter wereld.
Hij was moordenaar, afperser en pimp, maar het publiek hield van hem. Capone was maffia-leider maar werd gezien in het gezelschap van filmsterren, zakenmensen en politici. Hij hield zich bezig met wat het volk verlangde: drank, prostitutie en gokken.
                               Gevaren

Capone omringde zichzelf met de zwaarste gangsters in de maffia die hij vertrouwde. Toch was zijn leven vol gevaren. De zogenaamde "O´Banion gang" stuurde eens wat ´vrienden´ langs zijn hoofdkwartier: meer dan 1000 schoten werden afgevuurd, Capone kwam ongedeerd uit zijn woning.
Maffia aanslag op Porello broers, 1932

Capone was genadeloos voor zijn vijanden. Toen hij er achter kwam dat 3 van zijn beste vrienden een complot smeedden om hem uit de weg te ruimen, nodigde hij hen uit voor een etentje. Ten overstaan van vele anderen sloeg hij hun hoofden op de eettafel kapot met een knuppel.
            

Einde
Capone zorgde er altijd goed voor dat er niet tegen hem getuigd kon worden: getuigen werden omgekocht of, liever nog, vermoord. Verder kwamen opdrachten nooit rechtstreeks van hem persoonlijk. Het lukte de Amerikaanse overheid dan ook niet om hem voor moord of andere zware maffia-praktijken te veroordelen. Wel lukte het uiteindelijk om hem veroordeeld te krijgen voor belastingontduiking: 11 jaar gevangenis.

Hij werd onder meer opgesloten in Alcatraz. Daar hadden de medegevangenen niet zo veel ontzag voor hem: hij werd in de rug gestoken, er waren pogingen om hem te vergiftigen en een medegevangene probeerde hem te wurgen. In 1939 kwam hij vrij in heel slechte gezondheid. Een virus verspreidde zich naar zijn hersenen en de laatste jaren van zijn leven leefde hij als kasplantje. Al Capone stierf op 25 januari, 1947.Films
Het leven van Al Capone is vele malen verfilmd. Cult Kanaal heeft een top tien van maffiafilms samengesteld.- Cult Kanaal 2004 -